а

У Тулузі (Франція) релігійні єврейські лідери, включаючи головних рабинів Європи та Ізраїлю, обговорили в ході конференції 70-річчя Перемоги в Другій світовій війні.

Дата проведення конференції вибрана не випадково: День Перемоги в 1945 році випав на 26 число місяця іяра за єврейським календарем. У 2015 році 26 ияра припадає на 15 травня.

Цей день увійде в єврейські молитовники як День порятунку та звільнення, а також стане щорічним святом, повідомляє РИА Новости.

Відео дня

Невипадковим стало й місце проведення конференції - навесні 2012 року в Тулузі сталася низка терактів, яка сильно зачепила єврейське співтовариство міста. Це південне французьке місто, за словами представника місцевої влади Паскаля Майо, стало "символом братства євреїв і французів".

Засідання стало одним з останніх заходів у довгій низці урочистостей з нагоди Дня Перемоги, який в Ізраїлі останні півтора десятиліття відзначається на державному рівні.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху нагадав, що в збройних силах союзників по антигітлерівській коаліції билися півтора мільйона представників єврейського народу, у тому числі півмільйона - у Червоній армії. За його словами, більше 200 тисяч єврейських солдатів загинули в боях.