п

Песах - найдавніший з єврейських свят, він пов'язаний з однією з найважливіших подій в єврейській історії - результатом з єгипетського рабства близько 3300 років тому, у 2448 році за єврейським календарем. Свято Песах відзначає ланцюг подій, внаслідок яких євреї стали народом.

Ізраїльтяни прийшли до Єгипту як одна сім'я - рід Якова, що складалося із сімдесяти чоловік, а вийшли як народ, що налічував шістсот тисяч.

Спочатку рід Якова був радо прийнятий у землі Гошен (однієї з провінцій Єгипту), але коли євреїв стало "занадто багато", до них були прийняті особливі заходи. На всіх жителів країни була покладена трудова повинність, на євреїв - особливо важка. Будинки євреїв прослуховувалися і оглядалися, дружин розлучали з чоловіками, новонароджених хлопчиків вбивали.

Відео дня

Мойсей - хлопчик, якому судилося вижити і врятувати свій народ.

Дивний збіг обставин врятував його від неминучої загибелі від рук єгиптян. Він виховувався в палаці фараона, але завжди відчував себе частиною свого народу. За вбивство єгиптянина, що бив єврея, він був засуджений до смерті, втік, багато років жив у країнах Африки і Середнього Сходу.

Одного разу, переганяючи стадо овець через Синайський півострів, побачив палаючий, але не згораючий кущ. З вогню пролунав голос Всевишнього, що звелів Мойсею відправитися до Єгипету і врятувати євреїв від рабства.

Calend.ru.