з

Американський рабин Аві Вайс закликав папу Франциска закрити католицький храм Пресвятої Діви Марії - Королеви Польщі, розташований біля огородженого колючим дротом колишнього нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау поруч з польським містом Освенцим, повідомило агентство KAI.

Аві Вайс вже більше 20 років веде активну боротьбу проти того, що він називає "християнізацією Шоа". Він провів кампанію проти розміщеного в колишньому табірному театрі монастиря кармеліток, і папа Іван Павло II закрив його в 1993 році. Аналогічного кроку рабин чекає тепер від папи Франциска.

"Пам'ять про загиблих євреїв - загиблих саме тому, що вони були євреями, - повинна бути збережена з історичною точністю", -зазначив Вайс.

Відео дня

Конфлікт навколо християнських символів поблизу табору Аушвіц-Біркенау триває з кінця 80-х років, коли в пам'ять його відвідин Іваном Павлом II на території монастиря ордену кармеліток, був встановлений восьмиметровий хрест. Єврейська громада вже тоді заявила протест проти присутності християнського символу поруч з місцем масового знищення в'язнів, 90% яких становили євреї.

РИА Новости