Мусульмани сьогодні святкують завершення Рамадану.

Як повідомляє «Іслам в Україні», сьогодні у мечеті оновленого Ісламського культурного центру Києва зберуться понад 2 тисячі вірян, щоби разом здійснити святкову молитву та взяти участь в інших заходах із нагоди свята завершення посту в місяць Рамадан — Ід аль-Фітр.

За словами організаторів, серед почесних гостей будуть дипломати мусульманських країн.

Відео дня

Цього року свято в мечеті ІКЦ відзначатиме громада кримських татар і багато переселенців із Донбасу.

У мечеті вже розпочався збір коштів для малозабезпечених мусульман. Така соціальна допомога нужденним називається закят аль-фітр (садакат аль-фітр) і її треба виплатити до початку святкової молитви - як у сам день свята, так і напередодні, протягом останніх днів священного місяця.

Зазначається, що закят аль-фітр надається від кожного члена родини добродійника, навіть за дітей. Це - останній етап і обов’язкова умова прийняття Всевишнім посту всякого мусульманина й мусульманки, що мають гроші в розмірі більше за власні основні потреби. Давати милостиню заповідав сам Пророк, сказавши: «Піст у Рамадан висить між небом і землею, допоки раб Божий не подасть належної милостині».

У місяць Рамадан, за словами мусульман, добрі справи важать набагато більше, ніж у звичайні дні, тож багато вірних намагаються до кінця Рамадану виплатити ще й обов’язкову для мусульман щорічну милостиню — закят. Ці кошти так само підуть на соціальні потреби.

Ід аль-Фітр відзначають з особливим піднесенням, щирим частуванням, подарунками, відвідуванням родичів і друзів.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов на своїй Фейсбук-сторінці звернувся до мусульман України з привітанням. Муфтій відзначив, що піст цього року видався для мусульман України особливо складним: ”Наша країна і ми, її вірні сини, переживаємо часи важких випробувань. Але пам`ятайте, кому Всевишній Аллах бажає кращого, того він піддає випробуванням. Кожен отримує випробування згідно з рівнем його віри, а найбільші труднощі випали на долю пророків та посланників Божих”.