У Тунісі біля будівлі парламенту країни проходять масові демонстрації прихильників і супротивників ісламізації держави, повідомляє Al Jazeera. В столичному районі Бардо зібралися до 3 тис. ісламістів, по інший бік щільного поліцейського кордону знаходяться близько 1 тис. їхніх опонентів. Мета протестувальників - вплинути на остаточне закріплення ролі ісламу в політичному житті країни, тобто вирішити, чи збереже країна світський лад, чи ні.

Одночасно з цим, але вже в залі засідання, політичним партіям новообраного парламенту на законодавчому рівні необхідно вирішити, як глибоко іслам проникне в уклад життя країни, яка першою пережила переворот "арабської весни". Основний аргумент прихильників клірікалізаціі - утиски їхніх релігійних прав, світські активісти, навпаки, дорікають своїх опонентів у бажанні перетворити країну в жорстку державу із законами шаріату.

Причиною для такого бурхливого обговорення послужили протести, які спалахнули, коли ісламісти з`явилися в кампусі одного з університетів з вимогою уведення освіти з поділом за статевою ознакою й обов`язкового носіння жінками нікабу.

Відео дня

Революція, що відбулася в січні 2011р., зняла заборону на політичні партії з релігійної платформою. Це дозволило представникам партії поміркованих ісламістів "Ен-Нахда" ("Відродження") зайняти керівні позиції в новому коаліційному уряді.

Нагадаємо, саме Туніс дав старт "арабської весни". Екс-президенту Зіну БЕН АЛІ довелося тікати з країни після того, як самоспалення протестуючого підлітка викликало масове невдоволення діючим режимом.

Завтра