Саид Исмагилов докладывает на тему Мусульманская община Украины в 2014—2016 гг. Фото: Ислам в Украине

У Національному університеті «Острозька академія» продовжує роботу V Міжнародна літня молодіжна школа ісламознавства, повідомляє «Іслам в Україні».

Організатори, слухачі та учасники школи, незважаючи на суперщільний і насичений графік роботи, передбачений потужною програмою, знаходять вільну хвилинку, щоб розмістити в соцмережах міні-звіти про хід цього наукового релігієзнавчого заходу.

«На другий день з лекціями виступали Олег Ярош (Суфійські спільноти в Західній Європі), Вадим Слюсар (Негативний образ мусульман в сучасній західній свідомості), Андрій Іванець (Відносини між УНР та Тимчасовим Кримсько-мусульманським комітетом) і Саїд Ісмагілов (Мусульманська громада України в 2014-2016 рр..)», — пише шейх Саїд.

Відео дня

Також муфтій написав про так звані «французькі дні» у школі, коли ряд доповідей учасників стосувався подій і тенденцій в ісламському світі, так або інакше пов'язаних з Францією або країнами, які свого часу потрапили у сферу інтересів цієї країни.

Слухали доповіді Богдани Сипко (Між «білою плямою» і «чорною сторінкою» в історії: дискусії про події 17 жовтня 1961 р. в Парижі), Яни Бугі (Роль ЗМІ у формуванні образу Ісламу на прикладі Франції), Юліани Лавриш (Стереотипізація Ісламу і секуляризм в медіа на прикладі «Charlie Hebdo») і Малиновської Наталії(Інтеграційна політика щодо іммігрантів-мусульман як внутрішній фактор зовнішньої політики Франції).

Організатори заходу подбали і про можливості неформального спілкування серед учасників. Зокрема, другий день завершився виїздом на лоно природи і пікніком — але диспути та обговорення продовжувалися і під час спільної трапези.

Третій день розпочався з доповіді «Про закладені в Коран права людини і плюралізм» політолога з Азербайджану Теймура Атаєва. Зважена позиція автора, підкріплена посиланнями на відповідні коранічні тексти, була настільки переконливою і ясно сформульованою, що не викликала ніяких заперечень чи уточнень з боку аудиторії, яка подякувала Атаєву оплесками.