Фото: Ефрем Лукатский

Пакистанські священики випустили фетву, яка дозволяє шлюби з трансгендерами, повідомляє РИА Новости з посиланням на видання Dawn.

Фетва в ісламському праві — це позиція з громадського, політичного або правого питання, винесена уповноваженою особою або органом або окремим священиком. Далеко не у всіх випадках фетви є обов'язковими до виконання, нерідко вони просто відображають точку зору автора документа і не тягнуть правових наслідків.

Фетву схвалили не менше 50 священиків, пов'язаних з "маловідомою", як підкреслює видання, релігійною громадою Танзім Іттіхад-і-Умма.

Відео дня

Згідно до думки авторів фетви, трансгендер, який "має візуально помітні ознаки чоловіка", може одружитися на жінці або на трансгендері, який"має візуально помітні ознаки жінки", і навпаки. При цьому трансгендер, який "має візуально помітні ознаки обох статей", не може вступати в шлюб.

Також у фетві зазначається, що їх не можна позбавляти частки у спадщині, а батьки, які відмовляють у цьому праві своїм трансгендерним дітям, "накликають гнів божий".

Крім того, священики називають гріхом будь-які дії, які мають мету принизити, образити або підняти на сміх трансгендера. Також священики наголошують, що похоронні ритуали для трансгендерних мусульман не повинні відрізнятися від таких для будь-якого іншого мусульманина.

Верховний суд Пакистану в 2009 році офіційно визнав трансгендерів як "третю стать", зобов'язавши пакистанська влада ставити таку позначку в посвідченні особи. Це рішення розглядалося як рішучий крок у напрямку поліпшення становища трансгендерів в Пакистані, проте напади на представників цієї соціальної групи і вбивства тривають.