Десятки тысяч рохинья влачат жалкое существование в переполненных лагерях беженцев в штате Ракхайн

Влада М'янми збирається називати пригнічену мусульманську меншість не інакше як «народ, що сповідує іслам».

Офіційним особам М'янми тепер заборонено згадувати назву народності «рохинья» — цим розпорядженням міністерства інформації влади намагаються обійти болюче питання з ідентичністю рохинья і припинити занепокоєння під час майбутнього візиту спеціального доповідача ООН з М'янмі Янги (Yanghee Lee), пишет Ислам для всех со ссылкой на Aljazeera.

«Замість слів "рохинья" або "бенгальці" слід використовувати вираз "народ штату Ракхайн, що сповідує іслам", — йдеться у відповідному листі міністерства з позначкою «секретно».

Відео дня

Одночасно міністерство пропонує називати етнічну більшість штату Ракхайн (раніше Аракан) не «араканцами», а «народом штату Ракхайн, які сповідують буддизм».

Екстремістськи налаштовані буддисти наполегливо протестують проти використання терміну «рохинья» на адресу майже мільйонної етнічної групи, яка проживає, в основному, у штаті Ракхайн на заході країни.

Замість цього непримиренні політичні сили називають цю групу «бенгальцями», маючи на увазі, що вони вихідці з сусіднього Бангладеш (хоча народність рохинья живе в М'янмі не одне покоління), і відмовляються надавати більшості рохинья статус офіційних громадян М'янми.

У понеділок, 20 червня, ООН оприлюднила доповідь, в якій попередила, що триваючі порушення прав рохинья можуть бути розцінені як злочину проти людства. При цьому очевидно, що міжнародна організація ще сподівається на те, що новий уряд Аун Сан Су Чжі (Aung San Suu Kyi) зможе залагодити міжнаціональні суперечності в штаті Ракхайн.

Поки що Су Чжі не виправдала очікувань правозахисників, вперто уникаючи прямого обговорення цього гострого питання і вимагаючи дати їй можливість відновити довіру між ворогуючими групами.

Після конфлікту, що спалахнув у 2012 році, десятки тисяч рохинья животіють в переповнених таборах біженців в штаті Ракхайн. Вони позбавлені права виїзду, багато людей не мають доступу до таких елементарних речей, як медичні послуги і освіта.

ООН стверджує, що рохинья піддаються цілого ряду зловживань з боку органів безпеки держави, яка застосовує такі заходи, як позасудові страти, викрадення, довільні арешти і тримання під вартою, катування та жорстоке поводження, а також примусова праця.