к

Ніч Хіджри - одне з найвидатніших мусульманських свят. Воно встановлено на згадку про переселення пророка Мухаммеда з Мекки до Медіни на 13-й рік його проповіді.

У ті часи прихильників ісламу в Мецці сильно гнобили, і самі віруючі попросили пророка перебратися в інші місця, де можна вільно жити, молитися і проповідувати. Він був не проти і вказав на місто Ясриб (нинішнє місто пророка - Медіна), де жили вічно воюючі між собою євреї та араби, які дуже сподівалися, що поява поруч із ними пророка покладе край чварам, і настане довгоочікуваний мир.

Переїзд перших мусульман був таємним, у дорогу вони відправлялися вночі, взявши із собою лише найнеобхідніше. У Мецці залишилися лише сам Мухаммед, його тесть Абу Бакр, перший халіф і кілька людей, яким перехід було не здолати. Чотири місяці вони чекали, поки в Медині створиться громада мусульман і братство мухаджирів - переселенців.

Відео дня

А тим часом вороги пророка в Мецці влаштували змову. Вони хотіли його вбити. Але, за переказами, Аллах відкрив Мухаммеду їхній злий намір і повелів тієї ж ночі здійснити хиджру. Вороги кинулися  в гонитву, і пророку довелося три дні ховатися від них в одній з печер неподалік від Мекки. Не знайшовши втікача, переслідувачі повернулися в місто і оголосили нагороду за його упіймання.

На це спокусився мисливець Сурака, але коли він майже вже наздогнав пророка, його кінь раптом стала тонути в піску, як у воді. Мисливець почав благати пощади і по молитві Мухаммеда був звільнений з піщаного полону. Приголомшений цим дивом мисливець Сурака увірував в Аллаха.

Пророк і Абу Бакр дісталися до Медіни, де їх зустріли зраділі одновірці. З того часу іслам почав поширюватися по всьому Аравійському півострову, а ніч виходу Мухаммеда з Мекки (у 1-й день священного місяця мухаррам) поклала початок новому літочисленню - місячному календарю, за яким і нині живе мусульманський світ.

РИА Новости