ш

У ніч з 2 на 3 січня мусульмани всього світу святкують народження порока Мухаммеда. Його стали відзначати лише через 300 років після приходу ісламу, а оскільки точна дата народження пророка невідома, Мавлід був приурочений до дня його смерті (12-го числа місяця Рабі аль-Авваль), що накладає відбиток на характер торжества, повідомляє РИА Новости.

Пророк Мухаммед народився близько 570 року в Аравії, у місті Мецці, у будинку своєї матері, недалеко від храму Кааби. Він рано залишився сиротою, з дитинства йому доводилося працювати, щоб не бути зайвим ротом у родичів.

Ставши юнаком, Мухаммед прославився своєю чесністю, доброзичливістю й надійністю у всіх справах, якими займався. Ці якості звернули на нього увагу багатої вдови Хадіджі, яка незабаром стала його дружиною.

Відео дня

Після багаторічних духовних пошуків і молитов у ніч на 27 число місяця Рамадана 610 року Мухаммед дізнався, що він обраний посланником Аллаха і покликаний нести людям нову релігію - іслам.

Він проповідував всього 22 роки, і за ці роки іслам став релігією значної частини Аравії і вийшов за її межі. А через 60 років після смерті пророка він поширився від Іспанії до Китаю і став світовою релігією.

Життя пророка Мухаммеда вважається прикладом для кожного мусульманина: Коран містить загальні принципи, що складають фундамент ісламу, а це - приклад життя за законами ісламу, яким повинні керуватися мусульмани в усі віки. Тому кожен, хто вважає себе мусульманином, повинен добре знати життєпис пророка.

Зазвичай Мавлід ан-Набі відзначають скромно, але з благочестям і натхненням. Вважається, що той будинок, де читають Салават (молитви про пророка) і Мавлід, очищається і освячується. І кожен присутній при спільному поминанні благородних діянь пророка і звеличуванні Всевишнього отримує сауаб - небесну нагороду і на Судний день обов'язково отримає допомогу від самого Мухаммеда.

Щорічно скрізь, де є мусульманські громади, цього дня проходять поетичні зустрічі, конкурси та концерти. Найбільш благочестивою справою під час святкування може стати відвідування його могили в Медині і здійснення молитви в його мечеті. А ті, кому це не вдається, читають молитви, присвячені Мухаммеду, у мечеті і вдома.

За повідомленнямІсламського порталу рік, що наступив, ознаменується рідкісним явищем, яке відбувається лише один раз на 33 роки: у 2015 році мусульмани двічі відзначать Мавлід – сьогодні, 3 січня і 24 грудня.

За даними астрономів, це відбудеться через те, що рік хіджри в мусульманському календарі коротший звичайного на 11 днів. Тому знаменні дати, що випали на перші 11 днів року, повторяться ще в його кінці. В останнє подібний збіг стався в 1982 році, а наступного разу це трапиться в 2047 році.