89

Свята Таїсія народилася в Єгипті в кінці третього століття. Вона була вихована матір'ю, жінкою легкої поведінки і з юних років сама стала блудницею. Багатьох юнаків вона довела до повного розорення, приваблюючи їх своєю красою.

Слух про Таїсію дійшов до старця Пафнутія Великого, який багатьох грішників зумів привести до покаяння. Він одягнувся у світський одяг, прийшов до Таїсії і попросив влаштувати йому побачення в такому затишному місці, де б ніхто не побачив їх - не тільки люди, але і Сам Господь!

Таїсія, хоча і була язичницею, проте не була позбавлена елементарних уявлень про Бога. Посміхнувшись, вона відповіла старцю, що виконати його прохання неможливо, так як Бог скрізь знаходиться і все бачить. Тоді преподобний Пафнутій яскраво представив їй всю тяжкість її гріхів і те, яку страшну відповідь вона повинна буде дати Богу за людей, які згрішили з-за неї. Слова старця вразили дівчину. Вона глибоко розкаялася і вирішила докорінно змінити своє життя.

Відео дня

Зібравши свої скарби, придбані гріховним шляхом, вона спалила їх на площі, чим всенародно засудила свій колишній спосіб життя. Після цього Таїсія прийшла в жіночий монастир. Тут три роки вона перебувала в затворі і гірко оплакувала свої гріхи.

Померла преподобна Таїсія близько 340 року. Інок Павло, на прізвисько Простий, бачив, як Господь простив Таїсії її гріхи і удостоїв Царства Небесного. Дізнавшись про це, старець Пафнутій дуже зрадів: йому вдалося врятувати душу, яка була недалеко від загибелі.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.