н7

Священномученики Діонісій Ареопагіт, єпископ Афінський, пресвітер Рустик і диякон Єлевферій були вбиті в Галлійській Лютеції, давня назва Парижа, на рубежі першого і другого століть, під час гоніння імператора Доміціана.

Святий Діонісій жив у місті Афіни. Там же виховувався і отримав класичну освіту. Потім святий відправився в Єгипет, де в місті Іліополі вивчав астрономію.

Разом з другом Аполлофоном він був свідком сонячного затемнення в момент розп'яття на Хресті Господа Ісуса Христа. Після повернення його в Афіни, він був обраний членом ареопагу, верховного афінського суду.

Відео дня

Коли святий апостол Павло проповідував в афінському ареопазі, Діонісій прийняв це спасительне слово і став християнином.

Протягом трьох років Діонісій був помічником святого апостола Павла в проповіді Слова Божого. Згодом апостол Павло поставив його єпископом міста Афін.

У 57 році святий Діонісій був присутній при похованні Пресвятої Богородиці. Ще за життя Матері Божої Діонісій Ареопагіт, спеціально приїжджав в Єрусалим з Афін, щоб побачити Богоматір.

Після смерті апостола Павла, бажаючи продовжити його справу, святитель Діонісій вирушив з проповіддю в західні країни, у супроводі священика на ім'я Рустик, і диякона Єлевферія. Багатьох він звернув до Христа в Римі, а потім у Німеччині, Іспанії.

Під час переслідування християн язичницькою владою у Франції, всіх трьох сповідників схопили і посадили в темницю. Вночі святий Діонісій звершив літургію за участі ангелів Божих.

Вранці мученики були обезголовлені. Святий Діонісій взяв свою голову, пройшов з нею до храму і тільки там впав мертвий. Благочестива жінка Катулла поховала останки мученика.

Велике значення для Православної Церкви мають твори, авторство яких приписується святому Діонісію Ареопагіту.

До нашого часу з них збереглися чотири книги: "Про Небесну ієрархію", "Про церковну ієрархію", "Про Імена Божі", "Про містичне богослів'я", а також десять послань до різних осіб.

Тропар

Благости научився и трезвяся во всех, благою совестию священнолепно оболкся, почерпл еси от сосуда избраннаго неизреченная и, веру соблюд, равное течение совершил еси, священномучениче Дионисие, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.