ш

Святитель Тихон народився 19 січня 1865 року в родині сільського священика Торопецького повіту Псковської єпархії Івана Беллавина. У миру він носив ім'я Василь. Дитячі та юнацькі роки його пройшли в селі, у безпосередньому зіткненні із селянством і близькості до сільської праці. З юних років він відрізнявся особливою релігійною налаштованістю, любов'ю до Церкви, рідкісною лагідністю й смиренням.

Коли Василь був ще малолітнім, його батькові було одкровення про кожного з його дітей. Одного разу він з трьома синами спав на сіновалі. Вночі він раптом прокинувся і розбудив їх. «Знаєте, - заговорив він, - я зараз бачив свою покійну матір, яка передбачила мені швидку кончину, а потім, вказуючи на вас, додала: цей буде горюном все життя, цей помре в молодості, а цей, Василь, буде великим». Пророцтво, яке сказала покійна бабуся з усією точністю виповнилося на всіх трьох братів.

Вчився Василь у Псковської Духовної Семінарії у 1878-1883 роках. Скромний семінарист відрізнявся ласкавим і привабливим характером. Він був досить високого зросту, білявий. Товариші любили і поважали.

Відео дня

У 1888 році Василь, 23 років від роду, закінчив Санкт-Петербурзьку Духовну Академію і у світському званні отримав призначення в рідну Псковської Духовної Семінарії викладачем. І тут він був улюбленцем не тільки всієї Семінарії, але і міста Пскова.

На 26 році життя, у 1891 році, він прийняв чернецтво. На його постриг зібрався майже все місто. Він свідомо і обдумано вступав у нове життя, бажаючи присвятити себе виключно служінню Церкві. Він з молодості відрізнявся лагідністю і смиренням, і йому було дано ім'я Тихон на честь святителя Тихона Задонського.

З Псковської Семінарії ієромонаха Тихона перевели інспектором у Холмську Духовну Семінарію, де він незабаром став її ректором у сані архімандрита.

У 1898 році архімандрит Тихон був возведений у сан єпископа Люблінського з призначенням його вікарієм Холмської єпархії.

14 вересня 1898 року владика Тихон був направлений для несення відповідального служіння в далеку американську єпархію в сані єпископа Алеутського, а з 1905 року - архієпископа.

У 1907 році він повернувся в Росію і був призначений на Ярославську кафедру.

В 1914 році він - архієпископ Віленський і Литовський. Після переведення у Вільно він зробив особливо багато пожертв у різні благодійні установи.

Після Лютневої революції та сформування нового Синоду владика Тихон став його членом.

21 червня 1917 року Московський єпархіальний з'їзд духовенства і мирян обрав його своїм правлячим архієреєм, як ревного і освіченого архіпастиря, широко відомого навіть за межами своєї країни.

15 серпня 1917 року в Москві відкрився Помісний Собор, і Тихон, архієпископ Московський, ставши його учасником, був удостоєний сану митрополита, а потім був обраний і головою Собору.

Собор ставив своєю метою відновити життя Російської Православної Церкви на строго канонічних засадах, і першою великою і важливою задачею, яка гостро встала перед Собором, було відновлення Патріаршества. При обранні Патріарха було вирішено голосуванням усіх членів Собору обрати трьох кандидатів, а потім надати волею Божою допомогою жереба вказати обранця. Вільним голосуванням членів Собору на Патріарший престол були обрані три кандидати: архієпископ Харківський Антоній, архієпископ Новгородський Арсеній і митрополит Московський Тихон.

Перед Володимирською іконою Божої Матері, принесеної з Успенського собору до храму Христа Спасителя, після урочистої Літургії і молебню 5 листопада схіієромонах Зосимової пустині Олексій, член Собору, благоговійно вийняв з ларчика один з трьох жеребів з імˈям кандидата, і митрополит Київський Володимир проголосив ім'я обранця - митрополита Тихона.

Керувати Церквою йому довелося серед загальної церковної розрухи, без допоміжних органів управління, в обстановці внутрішніх розколів і потрясінь.

Починаючи з 1924 року Святіший Патріарх почав сильно хворіти.

У неділю, 5 квітня 1925 року він служив останню Літургію. Через два дні Святійший Патріарх Тихон помер. В останні миті свого життя він навернувся до Бога і з тихою молитвою подяки і хвали, хрестячись, промовив: «Слава Тобі, Господи, слава Тобі...» - в третій раз перехреститися він не встиг.

Попрощатися з Патріархом прийшло близько мільйона людей, хоча Великий собор Донського монастиря Москви не міг вмістити всіх, хто прощався протягом ста годин.

Прославлення святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Русі, відбулося на Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви від 9 жовтня 1989 року, в день преставлення Апостола Іоанна Богослова.

Благословення на проведення розкопок з метою пошуку святих мощей було дано настоятелем Донського монастиря святійшим патріархом Алексієм II в травні 1991 року.

19 лютого шукачі виявили дубову труну з написом «Патріарх Московський і всієї Русі Тихон».

Збереглося практично все тіло і кістки святого, частини його облачення і навіть гілочка верби, з якою його ховали у вербну неділю, а також пахощі, яким помазували його тіло.

Тропар

Апостольских преданий ревнителя и Христовы Церкве пастыря добраго, душу свою за овцы положившаго, жребием Божиим избранного Всероссийскаго Патриарха Тихона восхвалим и к нему с верою и упованием возопиим: предстательством святительским ко Господу Церковь Русскую в тишине соблюди, расточенная чада ея во едино стадо собери, отступившия от правыя веры к покаянию обрати, страну нашу от междоусобныя брани сохрани и мир Божий людем испроси.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.