н

Преподобна Євфросинія, княжна Суздальська, народилася в 1212 році. У святому хрещенні вона носила ім'я Феодулія і була старшою дочкою святого мученика Михайла, великого князя Чернігівського. Благовірний князь Михайло і його дружина Феофанія довго не мали дітей і часто відвідували Києво-Печерську обитель, де молилися Господу про дарування їм дитини. Благовірна княжна Єфросинія була їх першою донькою, яку вони випросили у Господа в молитвах. Тричі у видіннях Пресвята Богородиця повідомляла, що їх молитва почута, і Господь дарує їм доньку.

Феодулія виховувалася в глибокій вірі і благочесті. На її виховання великий вплив чинив боярин Феодор. Різнобічна освіта і рідкісна краса княжни приваблювали багатьох.

Княжна була засватана за святого благовірного князя Феодора, брата святого Олександра Невського, але її наречений помер в самий день весілля. Княжна залишилася в Суздальському жіночому монастирі на честь Положення ризи Божої Матері, де незабаром прийняла постриг з ім'ям Єфросинія, в честь Євфросинії Олександрійської.

Відео дня

Зовсім ще юна черниця з ревнощами виконувала правила чернечого життя і помітно перевершував інших насельниць обителі твердістю розуму, духовною зрілістю і крайньоїю стриманістю. Подвижницю відвідав Сам Господь, заповідавши їй пильнувати і затверджуватися в подвигах.

Про рідкісне подвижницьке життя преподобної Євфросинії незабаром дізналися у Суздалі і за його межами. Безліч народу відвідувало обитель, щоб почути повчання преподобної Євфросинії про любов, молитву, послух і смирення. Сама ігуменя монастиря прислухалася до порад преподобної.

У 1238 році незліченні війська татаро-монголів напали на Руську державу. Знищуючи все на своєму шляху, вони підійшли до Суздаля. Місто було повністю зруйновано ними і спалено, і тільки обитель преподобної Євфросинії вціліла за її молитвами.

Преподобна померла у вересні 1250 року. Біля її гробу віруючі продовжували отримувати благодатну допомогу у зціленні різних хвороб.

18 вересня 1698 року з благословення Патріарха Адріана митрополит Суздальський Іларіон звершив славлення преподобної Євфросинії.

Тропар

Святая твоя память Суждальскую страну веселит, верных же вся созывает во всечестный храм твой, идеже ныне совершается всеславная память твоя, Евфросиние преподобная: моли Христа Бога, спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.