8

Митрополит Дмитрій Ростовський, в миру Данило Савич Туптало, народився в грудні 1651 року в містечку Макарові, недалеко від Києва, в благочестивій сім'ї і виріс глибоко віруючим християнином.

У 1662 році, незабаром після переїзду батьків у Київ, Данило був відданий в Києво-Могилянську колегію, де вперше розкрилися дарування і неабиякі здібності талановитого юнака. Він успішно вивчив грецьку і латинську мови і ряд класичних наук.

9 липня 1668 року Данило прийняв чернецтво з ім'ям Дмитро, на честь великомученика Дмитра Солунського. До весни 1675 року він проходив чернечий послух у Київському Кириловому монастирі, де почалася його літературна та проповідницька діяльність. Чернігівський архієпископ Лазар (Баранович) висвятив Дмитрія 23 травня 1675 року в ієромонаха. Протягом декількох років ієромонах Димитрій подвизався, проповідуючи Слово Боже, в різних монастирях і храмах України, Литви та Білорусії.

Відео дня

У 1684 році він був викликаний в Києво-Печерську Лавру. Настоятель Лаври, знаючи високу духовну налаштованість свого колишнього учня, його освіченість, схильність до наукової праці, а також безсумнівний літературний хист, доручив ієромонаху Дмитрію складання Четій Міней (Житій святих) на весь рік.

З того часу все подальше життя святителя Дмитрія було присвячено виконанню цієї подвижницької, грандіозної за своїми масштабами праці.

Труди подвижника звернули на себе увагу патріарха Адріана. У 1701 році указом Петра I архімандрит Дмитрій був викликаний до Москви, де 23 березня в Успенському соборі Кремля був хіротонізований на Сибірську митрополичу кафедру у місто Тобольськ. Але через деякий час із-за важливості наукової праці і слабкого здоров'я святитель отримав нове призначення в Ростов Ярославський, куди прибув 1 березня 1702 року у якості митрополита Ростовського.

В його натхненних творах і проповідях багато поколінь російських богословів черпають духовні сили для творчості і молитви. Для всіх православних християн він залишається прикладом святого та аскетичного життя.

Після його смерті, яка сталася 28 жовтня 1709 року, у нього не знайшли ніякого майна, крім книг та рукописів.

Зарахування святителя Дмитрія, митрополита Ростовського, до лику святих відбулося 22 квітня 1757 року.

Свято йому встановлено також 21 вересня (4 жовтня за новим стилем), у день відкриття мощей.

Тропар

Православия ревнителю и раскола искоренителю, Российский целебниче и новый к Богу молитвенниче, списаньми твоими буих уцеломудрил еси, цевнице духовная, Димитрие блаженне, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.