оо
  • Святий мученик Северіян постраждав за Христа в Севастії Вірменській під час гоніння при імператорі Ликінії. До свого мученицького подвигу святий Северіян відвідував в темниці 40 в'язнів-християн, підтримуючи їх. Це були ті прославлені Церквою 40 мучеників, які постраждали в Севастійському озері (пам'ять 9 березня).

Через півроку і Северіян був також притягнутий до суду за сповідання християнської віри. Святий Северіян мужньо сповідав свою віру і був підданий жорстоким катуванням. Коли виконавці тортури були не в силах більше продовжувати свою злу справу, правитель звелів відвести святого мученика в тюрму.

Проходячи під вартою вулицями міста, святий Северіян повчав народ, переконуючи всіх вірувати в Христа. Через п'ять днів святий мученик знову був приведений до правителя. Як і при першому допиті він відмовився принести жертву ідолам і знову був підданий жорстоким мукам і, нарешті, страчений. Севастійські християни безбоязно взяли його тіло і понесли до будинку, де він жив.

Всі місцеві жителі поспішали наблизитися до тіла святого і попрощатися з ним. Тоді здійснилося наступне диво: один із слуг святого Северіяна, недавно померлий, встав і вийшов назустріч своєму покійному пану, щоб поклонитися і попрощатися з ним.

Відео дня

Воскреслий після цього жив ще 15 років, нікуди не відлучаючись від місця поховання святого мученика Северіяна.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.