1

У Фрігії, недалеко від міста Ієраполя (сучасна назва Памуккале, Туреччина) перебував храм на честь архістратига Михаїла, біля якого знаходилося цілюще джерело. Храм був споруджений стараннями одного з жителів міста Лаодикії в подяку Богу і святому архистратигу Михаїлу за зцілення його німої дочки водою з джерела.

Архістратиг Михаїл, явився у сні чоловікові, хоча він не був ще хрещений і повідомив, що його німа дочка отримає дар мови, якщо вип'є води з джерела. Дівчина дійсно зцілилася і почала говорити. Після цього чуда батько з дочкою і все його сімейство хрестилося, і стараннями вдячного батька був побудований храм на честь святого архістратига Михаїла.

Щоб зцілитися від хвороб до джерела стали приходити не тільки християни, але і язичники, багато з яких відмовлялися від ідолів і зверталися до віри в Христа.

Відео дня

В храмі в продовження шістдесяти років виконував пономарское служіння благочестивий чоловік на ім'я Архип. Своєю проповіддю про Христа і особистим прикладом Архип приводив багатьох язичників до істинної віри.

Одного разу вкорінені язичники задумали знищити храм і одночасно вбити Архипа. Для цього вони поєднали в одне русло дві гірські річки і направили їх течію на храм. Святий Архип щиро молився архистратигу Михаїлу, щоб запобігти лихові. 

По його молитвам біля храму з'явився архистратиг Михаїл, який ударом жезла відкрив в горі широку розколину, в яку пішла вся вода. Таким чином храм залишився неушкодженим. Побачивши таке чудо, язичники зі страху втекли, а святий Архип і присутні в храмі християни прославили Бога і подякували святому архистратигу Михаїлу за допомогу.

Місце, де здійснилося чудо, отримало назву Хони, яке в перекладі означає "отвір", "розколина".

Тропар

Небесных воинств Архистратиже, молим тя присно мы, недостойнии, да твоими молитвами оградиши нас кровом крил невещественныя твоея славы, сохраняя нас припадающих прилежно и вопиющих: от бед избави нас, яко чиноначальник вышних сил.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.