1

Преподобномученик Афанасій Брестський був білорус і народився близько 1597 року в благочестивій християнській сім'ї Пилиповичів. Він отримав серйозну освіту, знав богословську та історичну літературу, про що свідчить збережений щоденник святого.

В молоді роки святий Афанасій деякий час був учителем в будинках польських шляхтичів. У 1627 році він прийняв постриг від ігумена Йосифа у Віленському монастирі Святого Духа. У 1632 році інок Афанасій був висвячений у сан ієромонаха і призначений намісником Дубойської (Дубовської) обителі під Піноком.

Святий Афанасій, за особливим благословенням Божої Матері, самовіддано відстоював Православ'я в межах споконвічно російських земель, захоплених Річчю Посполитою.

Відео дня

З 1638 по 1648 роки святий Афанасій виконував послух ігумена Брестського Сімеонівського монастиря. Преподобний зазнав багато образ від уніатів і незаконних покарань від влади, тричі був ув'язненим. Святий був направлений владою до Києва, щоб постати перед духовним судом, але був виправданий і знову повернутий в свою обитель. Протягом десяти років преподобний Афанасій, перебуваючи в середовищі недоброзичливо налаштованих до нього осіб, вів безперервну боротьбу за Святе Православ'я, вірність якому засвідчив своїми стражданнями.

Спроби зламати духовну цілеспрямованість святого були марними. Над ним був знову влаштований суд, рішенням якого, за прокляття унії, преподобномученик був засуджений до смертної кари.

Святий Афанасій мученицьки помер в ніч з 4 на 5 вересня 1648 року.

Тропар

Блажен еси, отче наш Афанасие, яко верно пожил еси, стоя бодренно за святую Православную веру, со умилением присно поя неседальное Пречистей, заповедуя никомуже нарушати Православныя веры святыя, пострадав за свидетельство истины даже до смерти. Мы же, чтуще святыню твою, со дерзновением взываем ти: отче наш, преподобномучениче Афанасие, похвало и украшение наше.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.