1

Святитель Іоанн Постник, Патріарх Константинопольський народився ймовірно в Каппадокії в сім'ї бідних батьків. Він навчався ремеслу різьбяра і не отримав класичної освіти.

З юних років Іоанн цікавився аскетичним способом життя, а згодом прийняв чернецтво. При візантійському імператорі Юстині II був введений до складу духовенства собору та патріаршого відомства Святої Софії в Константинополі. При патріархові Іоанні III Схоластиці він займав пост сакелларія, голови патріаршої скарбниці.

Після деякого часу помер Константинопольський патріарх Євтихій та Іоанн, як найдостойніший, був обраний і призначений для висвячення. Він довго не погоджувався, поки не побачив грізного бачення: з одного боку було видно море, котре піднімалося до небес, і страшна вогняна піч, а з іншого боку - безліч ангелів, які говорять йому: "Ти не приймаєш престолу? - Нехай буде інший, але ти від усіх нас будеш покараний ".

Відео дня

Після того як ангели із загрозою сказали це Іоанну, він підкорився і був поставлений патріархом Константинопольським. У цьому сані він проводив постницьке життя до самої своєї смерті.

Одного разу в Константинополі був великий мор. Преподобний молився і одному зі своїх вірних слуг він наказав взяти дві посудини, - одну повну дрібних каменів, а іншу порожню, стати на весь день до місця, де приносили померлих, і рахувати їх, перекидаючи каміння з повної посудини в порожню. Злічивши, слуга знайшов у перший день пронесених мерців триста двадцять три і розповів про те святому. Святий Іоанн передбачив, що мор припиниться; це і стало збуватися з кожним днем, тому що на другий день слуга знайшов пронесених мерців менше, в третій день - ще менше. В неділю, за передбаченням святого і за його молитвами, мор остаточно припинився.

Преподобний мав владу виганяти нечистих духів. Одна жінка, у якої був біснуватий чоловік, повела його до одного пустельника, але він сказав їй: "Іди до святішого Іоанна, патріарха Константинопольського, - той зцілить твого чоловіка". Виконавши це, людина була зцілена. Багато хворих отримували зцілення від святого. У багатьох жінок за його молитвами виліковувалась неплідність.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.