1

У своїй любові до Матері Божої Православна Церква оточує все, що пов'язано з Її земним життям великим шануванням. Церква відзначає два свята, пов'язаних з одежами Пречистої Діви: Положення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні та Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці у Влахерні, на честь чуда зцілення дружини імператора Льва Мудрого Зої, яка страждала від нечистого духа.

В 860 році флот руського князя Аскольда спустошив побережжя Чорномор'я і Босфору і обложив столицю Візантії. Всю ніч імператор Михайло III молився на кам'яних плитах Влахернського храму. Святий Патріарх Фотій звернувся до народу з проповіддю, закликаючи покаятися і просити про захист Пресвяту Богородицю. Після всенародного молебню ризу Божої Матері з Хресним ходом обнесли навколо міських стін, занурили її край у води Босфору, а потім перенесли в храм святої Софії в центрі Константинополя. Цариця Небесна заспокоїла войовничість словˈян, і через деякий час, уклавши перемир'я, вони стали відступати. В умови мирного договору входило положення про хрещення Русі. Незабаром князь Аскольд сам прийняв хрещення з ім'ям Микола, хрестилися і багато з його дружини.

Таким чином, свято Покладення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні є святом заснування Російської Православної митрополії в Києві.

Відео дня

Хітон, або плаття Пресвятої Богородиці, омофор або Її головний покрив і пояс - ось ризи, які носила Пречиста Діва у Своєму земному житті і, згідно з християнськими переказами, дарувала Православній Церкві як заставу Свого покровительства і заступництва.

Тропар

Богородице Приснодево, человеков покрове, ризу и пояс пречистаго Твоего телесе, державное граду Твоему обложение даровала еси, безсеменным рождеством Твоим нетленна пребывающи, о Тебе бо и естество обновляется и время. Темже молим Тя мир граду Твоему даровати и душам нашим велию милость.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.