1

Собор преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах спочивають - одне з ключових свят у Києво-Печерській лаврі. Дальні печери відвідує майже кожен паломник, який приїхав у святу лавру. Просуваючись вузькими коридорами, стіни яких вкриті косими променями від мерехтливих в напівтемряві лампад, відчуваєш благодать Божу, якою буквально «просякнуте» це місце. З благоговінням і трепетом проходиш повз раку з мощами преподобних Печерських...

10-го вересня Православна Церква встановила день пам'яті Собору преподобних отців Києво-Печерських, які перебувають в Дальніх печерах древньої обителі.

В цей день в лаврі завжди багатолюдно. Всі намагаються потрапити в святе «підземелля», повторюючи слова величання, присвяченого преподобним отцям, «єдиними устами і єдиним серцем».

Відео дня

Дальні печери також прийнято називати «Феодосієвськими», за ім'ям їх засновника - преподобного Феодосія Печерського. Вони досить заплутані. Загальна довжина лабіринту, не рахуючи Варязьких печер - близько 300 метрів. У Дальніх печерах знаходиться 49 мощей і близько 30 мироточивих глав.

Мощі в раках покриті облаченнями, але в деяких раках залишені непокритими кисті рук, які наочно свідчать про нетління святих.

У число преподобних отців Києво-Печерських в Дальніх печерах входять ченці, які звершували свій духовний подвиг у період з ХІ по XV століття. Про них не збереглося відомостей, крім імені, часу несіння подвигів і вказівки якого роду були духовні труди. Багато імен преподобних залишилися невідомі.

Тропар

Мысленное солнце и светлую луну, первоначальных Печерских, со всем собором преподобных днесь почтим, тии бо, церковную твердь озаряюще, просвещают во тьме страстей бедствующих, и подают от Христа Бога молитвами своими помощь во всех скорбех, и душам нашим просят избавления.

Підготував студент КДАіС Росоха Серафим - для "УНІАН-Релігії".

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.