1

Преподобному Мойсею моляться про позбавлення від гріха пияцтва.

Преподобний Мойсей Мурин жив в четвертому столітті в Єгипті, родом ефіоп. За смаглявий колір шкіри його прозвали «мурин». В молодості він був рабом знатної людини, але після того як скоїв вбивство, пан прогнав його, і він пристав до банди розбійників. За сувору вдачу і велику фізичну силу його вибрали ватажком. Мойсей разом з шайкою зробив багато злочинів - вбивств, грабежів, так що всі боялися навіть його імені. Розбійник Мойсей прожив так кілька років, але пізніше розкаявся, залишив зграю розбійників і пішов в одну з пустельних монастирів. Тут він довго плакав і просив прийняти його в число братії. Ченці не повірили його щирому покаянню, але колишній розбійник благав не відганяти його до тих пір, поки братія все-таки не прийняла його. У монастирі преподобний Мойсей був у послусі ігумену і братії; він проливав багато сліз, оплакуючи свої гріхи.

Через деякий час преподобний Мойсей пішов у відокремлену келію, де проводив життя в молитві і найсуворішому пості.

Відео дня

Одного разу на келію преподобного Мойсея напали чотири розбійника з його колишньої шайки, але він, не втратив величезної фізичної сили, зв'язав їх всіх і на плечах приніс в монастир, питаючи у старців, як вчинити з бранцями. Старці веліли відпустити їх. Розбійники, дізнавшись, що потрапили до свого колишнього ватажка, який пощадив їх, наслідували його прикладу, покаялися і стали ченцями. Коли інші розбійники почули про покаяння преподобного Мойсея, то залишили розбій і стали ревними ченцями.

Преподобний Мойсей не скоро звільнився від пристрастей. Він часто приходив до ігумена монастиря авви (отця) Исидора, за порадою, як позбутися блудної пристрасті. Досвідчений в духовній боротьбі старець вчив його ніколи не пересичуватися їжею, перебувати напівголодним, дотримуватись найсуворішої стриманості. Пристрасть не залишала преподобного Мойсея в сонних видіннях. Тоді авва Ісидор навчив його творити нічні богослужіння. Преподобний простоював струнко всі ночі на молитві, щоб не заснути. Від тривалої боротьби преподобний Мойсей прийшов у смуток і, коли у нього виникла думка залишити пустельну келію, отець Ісидор підкріпив дух учня. Він показав йому у видінні багато демонів на заході, які готувлись до боротьби, а на сході ще більшу кількість святих ангелів, які також збиралися до битви. Він обнадіяв преподобного Мойсея, що сила Ангелів перевершує силу демонів, а довга боротьба з пристрастями потрібна йому, щоб абсолютно очиститися від колишніх гріхів.

Преподобний Мойсей зробив новий подвиг. Обходячи вночі пустельні келії, він приносив кожному братові воду з криниці. Особливо він старався для старців, які жили далеко від колодязя і були не в силах принести собі води. Одного разу, нахилившись над криницею, преподобний Мойсей відчув сильний удар в спину і замертво впав біля криниці, пролежавши в такому положенні до світанку. Так біси помстилися преподобному за перемогу над ними. Вранці братія принесла його в келію, і він пролежав цілий рік без руху. Одужавши, преподобний з твердою рішучістю зізнався ігуменові, що він буде продовжувати трудитися, але Господь поклав межу цій багаторічній боротьбі: отець Ісидор благословив учня і сказав йому, що блудна пристрасть вже залишила його. Старець повелів йому причаститися Святих Таїн і з миром йти до своєї келії. З тих пір преподобний Мойсей отримав від Господа владу над бісами.

Слава про його подвиги поширилася серед ченців і за межами пустелі. Правитель країни захотів побачити святого. Дізнавшись про це, преподобний Мойсей вирішив сховатися від відвідувачів і пішов зі своєї келії. По дорозі він зустрів слуг правителя, які запитали його, як пройти до пустельника Мойсея. Преподобний відповів їм: «Не варто ходити до цього брехливого, недостойного ченця». Слуги повернулися в монастир, де їх чекав правитель, і передали йому слова старця, якого зустріли. Братія, за описом зовнішності старця, одностайно визнали в ньому самого преподобного Мойсея.

Провівши багато років в чернечих подвигах, преподобний Мойсей був висвячений у сан диякона. Єпископ огорнув його в білий одяг і сказав: «Авва Мойсей нині увесь білий». Святий відповів: «Владико, що робить чистим - зовнішнє чи внутрішнє?» За смирення преподобний вважав себе негідним прийняти сан диякона. Одного разу єпископ вирішив випробувати його і повелів клірикам гнати диякона з вівтаря, обзиваючи його негідним мурином. З повним смиренням преподобний прийняв це. Випробувавши його, єпископ висвятив преподобного в сан пресвітера. В цьому сані преподобний Мойсей трудився 15 років і зібрав навколо себе 75 учнів.

Коли преподобному виповнилося 75 років, він попередив своїх іноків, що незабаром на скит нападуть розбійники і заб'ють усіх, хто там живе. Святий благословив ченців піти заздалегідь, щоб уникнути насильницької смерті. Учні стали просити преподобного піти разом з ними, але він відмовився. З преподобним залишилися 7 братів, з яких один, при наближенні розбійників, сховався неподалік. Розбійники вбили преподобного Мойсея і шістьох іноків, які залишилися з ним. Смерть їх послідувала близько 400 року.

Тропар

В тебе, отче, известно спасеся еже по образу: приим бо Крест последовал еси Христу, и дея учил еси презирати убо плоть, преходит бо, прилежати же о души, вещи бессмертней. Темже и со ангелы срадуется, преподобне Моисее, дух твой.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.