1

Історії про мученицькі подвиги християн, в силу їх давнини, часто сприймаються нами, як якісь казкові історії. Але це - реальні подвиги реальних людей, і особливо це можна побачити і відчути розглядаючи життя і страждання новомучеників ХХ століття.

9 вересня Православна Церква вшановує пам'ять преподобномученика ігумена Мефодія (Іванова) (у миру Микола Михайлович Іванов). Народився святий у 1899 році в Симбірську. Батько його був священиком. Микола закінчив церковно-приходську школу, духовне училище і після цього поступив в Симбірську духовну семінарію, яку він не закінчив через події 1917-1918 років.

Закінчити навчання йому довелося у світському навчальному закладі. З 1920 року Микола Михайлович став працювати викладачем у місті Саранську, а з 1921 року - в місті Пензі, в художньо-технічному училищі. У тому ж році він перебрався в Москву. У 1923 році він закінчив викладацьку діяльність і став послушником у Московському Покровському монастирі. У тому ж році він був пострижений у чернецтво з іменем Мефодій і висвячений у сан ієродиякона. У 1925 році його висвятили в сан ієромонаха.

Відео дня

У 1929 році влада закрила монастир, а Мефодія заарештували, звинувативши у контрреволюційній діяльності. Особлива Нарада при Колегії ОДПУ засудив отця Мефодія до трьох років заслання.

Після повернення із заслання він оселився в селі Суково, Каширського району. Він почав служити в місцевому храмі і незабаром навколо нього зібралася невелика чернеча громада.

В 1936 році ієромонах Мефодій був возведений у сан ігумена.

26 липня 1937 року управління НКВС по Московській області відправило розпорядження начальника Каширського районного відділення НКВС, вимагаючи негайного арешту ігумена Мефодія. Через два дні його заарештували і почали допитувати. 8 вересня 1937 року Трійка НКВС засудила отця Мефодія до розстрілу, і він був перевезений до Москви у в'язницю НКВД.

Ігумен Мефодій (Іванов) був розстріляний 9 вересня 1937 року і похований в безвісною спільній могилі на полігоні Бутово під Москвою.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.