1

Преподобний Пімен Великий був родом з Єгипту. Народився він близько 340 року. Ще в молодому віці святий з двома своїми братами пішов в один з монастирів в Єгипетській пустелі. Всі троє взяли там чернечий постриг і почали свої труди во славу Божу.

Брати виявилися настільки суворими подвижниками, що, коли прийшла мати для того, щоб їх побачити, вони не вийшли до неї. Святий Пімен втішив ридаючу мати - через зачинені двері своєї келлії він сказав, що тимчасова розлука зі своїми чадами послужить для їхньої зустрічі у вічності.

Чутка про святого незабаром рознеслася по всіх округах. Але пустельник не бажаючи сподобиться слави людської, і щоб хтось порушував його молитовні подвиги намагався проводити своє життя в самоті і мовчанні. Тому він уникав зустрічей з мирськими людьми, а особливо з різного роду вельможами. Спілкувався Пімен тільки з ченцями, яким він давав духовні настанови.

Відео дня

Преподобний Пімен також прославився як великий постник. Він міг взагалі не приймати їжу більше тижня, але він ніколи не змушував інших наслідувати його приклад, а радив їсти кожен день, але без пересичення. Бачачи можливості кожного, він нікого не примушував робити непосильні подвиги.

Преподобний Пімен помер у віці 110 років, близько 450 року. Незабаром по смерті він був визнаний святим угодником Божим і отримав найменування Великий - на знак великої смиренномудрості, скромності, правдивісті і самовідданого служіння Богу.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси, и иже из глубины воздыханьми во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Пимене, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.