У царювання Юстиніана святий Мина був пресвітером і годував пілігримів у будинку для прочан на честь святого Сампсона. Після того як патріарх Анфим був позбавлений влади з престолу за єретичне мудрування, святий Мина як чоловік правовірний і гідний високого сану, був зведений на патріаршество святим Агапітом, папою римським, який прийшов в той час в Константинополь.

Один єврейський хлопчик увійшов з іншими дітьми в церкву і причастився Святих Христових Таїн. Удома він розповів про це своєму батькові. Той у страшному гніві схопив дитину і кинув його в розпечену піч (цей єврей був склодув). Дружині своїй він нічого не сказав.

Мати три дні зі сльозами шукала сина, голосно його кликала, і, нарешті, на третій день він відгукнувся їй з розпеченої печі. Вона насилу витягла звідти дитину, яка була неушкоджена. Хлопчик розповів, що до нього приходила Пресвітла Жінка, остуджувала вогонь і приносила воду і їжу. Про цей випадок стало відомо святителю Мині і святому імператору Юстиніану I.

Відео дня

Хлопчик і його мати прийняли Хрещення, але батько дитини озлобився і не захотів покаятися, незважаючи на велике чудо, якому він був свідком. Тоді імператор засудив його як дітовбивцю до смертної кари. Святий патріарх Мина правив Константинопольською Церквою 16 років.

В період його патріаршества в Константинополі був освячений знаменитий храм на честь Святої Софії, Премудрості Божої. Святитель мирно помер в 552 році.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.