1

Священномученик Іриней, єпископ Ліонський, народився в 130 році в місті Смирні. Там він отримав блискучу освіту, вивчивши поезію, філософію, риторику і всі інші науки, які вважалися необхідними для світського юнака.

Його наставником в істинах християнського вчення був учень апостола Іоанна Богослова - святитель Полікарп Смирнський. Він же хрестив юнака, висвятив його згодом у пресвітера і послав у гальське місто Лугдун (нині Ліон у Франції) до пристарілого єпископа Пофіна.

Незабаром святому Іринею було дано відповідальне доручення: доставити святому Папі Римському Єлевферію (177-190) лист сповідників. В 178 році, через рік після мученицької кончини єпископа Пофіна, святитель Іриней був обраний єпископом міста Лугдуна. "У короткий час, - писав про нього святитель Григорій Турський, - він своєю проповіддю перетворив весь Лугдун в місто християнське!" Коли вщухли гоніння на християн, святитель виклав православне віровчення в одному з основних своїх творінь під назвою: "Викриття і спростування неправдивого розуму", або скорочено: "П'ять книг проти єресей».

Відео дня

Істинність церковного вчення святитель Іриней обґрунтував приємством єпископату, а також тим, що Церква древніша за всіх єретиків. "Всякий, хто бажає знати істину, повинен звернутися до Церкви, бо апостоли тільки їй одній повідомили Божественну Істину. Вона є двері до життя".

Сприятливий вплив справив святитель Іриней в суперечці про святкування Великодня. В малоазійській Церкві зберігалася традиція святкувати Святу Пасху 14 нісана, незалежно від того, в який день це буде. Святий Папа Віктор (190-202) владно вимагав однаковості, і його різкі вимоги могли викликати розкол. Від імені гальських християн святитель Іриней писав Папі, що не можна допускати розкол через традиції, перш за все необхідно дорожити церковним миром.

При царюванні імператора Севера (193-211) святитель Іриней був усічений мечем за сповідання віри в 202 році.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.