1

Священномученик Феодор, в миру Володимир Олексійович Смирнов, народився 17 січня 1891 року в селі Козлівка (Пензенська область) в родині псаломщика. Закінчив Саратовську Духовну Семінарію, а потім - Казанську Духовну Академію.

З 1916 по 1918 роки викладав історію та інші предмети в середніх навчальних закладах міста Вольська Саратовської губернії.

Наступні два роки Володимир Олексійович служив в Червоній Армії, в Донський Північно-Кавказької дивізії, інструктором шкільного відділу та політвідділу.

Відео дня

В 1921 він був висвячений в ієрея. Пізніше був засуджений і висланий в місто Нарим. Звільнившись, влаштувався священиком в село Нікольське Кузнецького району Пензенської області. У 1934 році був пострижений у чернецтво з ім'ям Феодор, а в наступному році переїхав до Пензи.

23 вересня 1935 відбулася хіротонія ієромонаха Феодора в єпископа Пензенського, через роки він вже був заарештований.

На допитах єпископ Феодор тримався стійко і категорично заперечував свою контрреволюційну діяльність, в якій його звинувачували.

5 лютого 1937 єпископ Феодор, який перебував в ув'язненні, був звільнений від управління Пензенською єпархією на спокій. Разом з ним в одній справі проходило ще п'ять чоловік. Всі вони, крім одного, були розстріляні в Пензі 4 вересня 1937.

20 серпня 2000 року, після завершення Ювілейного Архієрейського Собору Руської Православної Церкви, єпископ Пензенський Феодор (Смирнов) і з ним постраждалі священики Гавриїл Архангельський і Василь Смирнов були зараховані до лику святих для загальноцерковного шанування в Соборі новомучеників і сповідників Російських.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.