1

Преподобний Авраамій Смоленський, проповідник покаяння і майбутнього Страшного суду, народився в 1172 році в Смоленську від багатих батьків, які до нього мали 12 дочок і молили Бога, щоб дарував Він спадкоємця роду їх і всьому маєтку.

Після смерті своїх батьків він роздав своє майно церквам, монастирям і бідним, одягнувся в лахміття і став ходити по місту, як жебрак і юродивий, просячи Бога вказати йому шлях до спасіння. Незабаром, по волі  Божій, він вступив ченцем до обителі Богоматері, яка знаходилася в шести верстах від Смоленська, на місці, яке називалось «Селище».

З терпінням і кротістю молодий чернець ревно виконував всі подвиги, проводив час у пості та молитві, прикрашав себе іночеськими чеснотами і старанно займався вивченням Священного Письма, житій і повчань святих подвижників і святоотецьких творінь.

Відео дня

Понад 30 років трудився він в обителі, коли ігумен переконав його прийняти 1198 року сан пресвітера. Сам преподобний Авраамій обтяжував плоть свою надзвичайних постом. Обличчя його було бліде і незвичайно сухе Подвижник був схожий у священних одежах на святителя Василія Великого, життя якого наслідував. Святий був суворий і до себе, і до духовних дітей. Помер преподобний Авраамій до 1224 роки, проживши в чернецтві 50 років.

Тропарь

Днесь возсия нам память твоя, славне, яко солнце, светозарно лучами озаряющая мир и тьму нощи злых духов от нас отгоняющая. Днесь Небесныя силы святых Ангел и души праведных мысленно торжествуют, радующеся. Днесь и мы, грешнии, припадающе, молимся: отче преподобне Авраамие, Христа Бога моли непрестанно спасти град и люди, любезно тебе почитающия.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.