1

Священномученик Маркел, єпископ Апамейський, народився від знатних батьків на острові Кіпрі. Отримавши гарну освіту, він обіймав високі цивільні посади, дивуючи всіх чистотою життя, лагідністю, милосердям і красномовством.

Близько 375 року, залишивши дружину з дітьми, святий віддався пустельному чернечому життю в Сирії. Жителі Апамеї, привівши його у місто як би по якійсь корисній справі, обрали його єпископом.

Святитель відрізнявся ревнощами в боротьбі з язичництвом. Про нього відомо, що, отримавши від святого благовірного царя Феодосія Великого дозвіл зруйнувати міцно складений храм Юпітера в Апамеї, святитель дивувався, як це зробити. Один працівник обіцяв допомогти йому. Він підрив три величезні колони, підпираючи їх до часу оливковими деревами, а потім почав підпалювати їх, але дерева не спалахували. Коли про це дізнався святитель Маркел, він у церкві, у святого жертовника, зввершив чин малого освячення води і звелів з ​​вірою окропити цією водою дерева. Після цього дерева швидко згоріли, колони впали і захопили за собою весь язичницький храм.

Відео дня

Коли поблизу Авлона в Апамейскій області воїни руйнували ще один язичницький храм, святителя, котрий спостерігав віддалік, схопили язичники і кинули у вогонь.

Вбивці були знайдені, і сини хотіли їм помститися, але Помісний Собор заборонив їм це, вказавши несправедливим мстити за ту кончину, за яку треба дякувати Богові.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.