1

Преподобний Аркадій В'яземський і Новоторжський народився на початку одинадцятого століття століття в старовинному російською місті В'язьмі (Смоленська область) в благочестивій родині. З дитячих років виховуючи святого Аркадія в глибокій вірі, батьки навчили його суворій молитві і слухняності.

Лагідний, добрий і цнотливий юнак обрав своїм подвигом юродство заради Христа.

Жив він всюди де доведеться, харчувався милостинею. Він любив відокремлену нічну молитву, за якої проводив багато годин, стоячи на великому плоскому камені посеред лісової галявини.

Відео дня

Юнак давав мудрі поради, передбачення його завжди збувалися. Після того як в'язьмичі стали свідками чудес за молитвами блаженного Аркадія, він, уникаючи людської слави, віддалився з рідного міста у верхів'я річки Тверци. Там оселився він в будинку для мандрівників, влаштованому його духовним наставником преподобним Єфремом поблизу міста Новий Торг (згодом місто Торжок Тверської області).

Блаженний Аркадій поділяв труди преподобного Єфрема Новоторжского, допомагав йому в спорудженні першого на Русі храму в ім'я святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба. Храм став соборною церквою нововлаштованого Борисоглібського монастиря. Блаженний Аркадій прийняв чернецтво, залишився в цьому монастирі і жив у слухняності своєму духовному отцю-ігумену нової обителі.

Преподобний Аркадій не пропускав жодного богослужіння, приходив до заутрені першим, разом із преподобним Єфремом і в усьому слідуючи його прикладу. Він трудився в обителі нарівні з іншими ченцями, а ночі  як і раніше проводив в уклінних молитвах і сльозах.

Після кончини преподобного Єфрема, преподобний Аркадій ще багато років трудився в Борисоглібському монастирі, перебуваючи у молитві, пості та мовчанні. Точний час його кончини невідомо (за деякими даними 13 грудня 1077).

Преподобний Аркадій був похований в соборному храмі монастиря, в дерев'яному гробі на правому боці храму. Його святі мощі, прославлені чудесними зціленнями, були відкриті 11 липня 1677. Прославлянню преподобного Аркадія В'яземського і Новоторжского передували чудесні його явища в 1525 і 1661 роках. 

Тропар

От духовнаго наставника, отца преподобнаго Ефрема, наставляемь, послушания добрый рачителю, отче Аркадие, от мирскаго мятежа удалился еси и, инок быв изрядный, добрым подвигом ревнуяй, от Христа Бога приял еси венец славы Небесныя; и ныне, вкупе с преподобным отцем Ефремом у Престола Вышняго предстоя, о нас молися, избавитися нам от всех бед и скорбей и спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.