1

Преподобномученик Варлаам (Конопльов) народився в сім'ї гірничозаводських селян-старообрядців. Після довгих роздумів в 35-річному віці Василь Конопльов через таїнство миропомазання приєднався до Православної Церкви. З'єдналися з Церквою і всі його рідні - всього дев'ятнадцять чоловік.

В містечку Білогір'я Осинського повіту Пермської губернії він своїми руками побудував монастир і став його першим настоятелем. Незабаром Білогірська Свято-Миколаївська обитель завоювала велику любов місцевого населення, яке прозвало її Уральським Афоном.

Є свідчення про те, що архімандрит Варлаам 8 грудня 1910 зустрічався з царем-страстотерпцем Миколою II. Отець Варлаам був членом Помісного Собору Руської Православної Церкви 1917-1918 роках.

Відео дня

25 серпня 1918 він був заарештований і розстріляний червоноармійцями по дорозі з монастиря в місто Осу і кинутий в Каму. Через кілька днів його духовный доньці, яка жила в Пермі, було відкрито у сні місце загибелі отця Варлаама. Тіло мученика знайшли в зазначеному місці і поховали на кладовищі в Пермі. Всього у 1918 році трагічно загинули 36 ченців з Білогірської обителі.

На чолі з настоятелем вони були зараховані до лику святих Новомучеників і сповідників Російських на Ювілейному Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви в серпні 2000 року для загальноцерковного шанування.

Тропар

Узы и страдания кротко претерпел еси, / свидетельствуя о Любви Христовой даже до смерти. / Избранник Божией Матери явился еси, / горняго мира смирением достигл преподобне Варлааме. / И ныне милостиво посещая чад твоих, / моли Христа Бога // спастися душам нашим.