1

Святий Олександр жив у III столітті недалеко від Неокесарії. Вивчив Святе Письмо, знав багато наук. Прийнявши на себе подвиг юродства, святий жив у бідності, займаючись продажем вугілля на міській площі. Багато людей бачили його обличчя завжди чорним від вугільного пилу і ставилися до нього з презирством.

Коли в Команах помер єпископ, то одні пропонували обрати нового предстоятеля зі знаті, інші - вченого або красномовного, треті - багатого. Тоді святитель Григорій Неокесарійський, запрошений для посвяти обранця, вказав, що єпископ повинен мати не зовнішні тільки гідності й відмінності, але перш за все, чисте серце і святе життя. Ці слова викликали у деяких посмішку: "Якщо не дивитися на зовнішній вигляд і благородство походження, то і Олександр вугляр може бути поставлений єпископом".

Святитель Григорій подумав, що не без Промислу Божого була згадана ця людина, і просив викликати його. Поява святого серед присутніх викликала сміх. Шанобливо звернувшись до святителя Григорія, святий Олександр стояв, заглибившись у себе, не звертаючи уваги на глузування; святитель випробував його, і вугляр змушений був відкрити, що він раніше був філософом, вивчив Святе Письмо, але заради Бога прийняв на себе добровільну убогість і смиренність. Тоді святитель Григорій взяв вугляра до себе в будинок, де він змив бруд, і його одягнули в чистий одяг.

Відео дня

Повернувшись на Собор, святитель Григорій почав при всіх пропонувати йому запитання з Святого Письма, на які святий Олександр відповідав як знаючий і мудрий пастир. Побачивши це, присутні здивувалися його смиренню і одностайно обрали Олександра єпископом.

Святитель Григорій висвятив його в пресвітера, а потім на єпископа. Після хіротонії новий Святитель сказав слово народу, повне сили й благодаті Божої; всі раділи, що Господь послав їм такого мудрого пастиря.

При імператорі Діоклетіані (284-305) Святитель мужньо сповідав Христа, відмовившись поклонитися ідолам, після мук його кинули у вогонь, і там він преставився до Бога.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.