1

24 серпня Православна Церква вшановує пам'ять мучениці Сосанни Римської. Свята походила з священицької родини, була племінницею папи Римського Гая (283-296). Їхня сім'я також знаходилась у родинних стосунках з імператором Діоклетіаном Ще з юних років, вихована в суворій християнській традиції, Сосанна вирішила присвятити своє життя Богу. Коли вона подорослішала, слух про її красу і чесноти дійшов до Діоклетіана. Він вирішив видати її за свого співправителя Максиміана. Імператор послав до батька святої, пресвітера Гавінія, свого родича Клавдія для вирішення даного питання. Через деякий час, після спілкування з благочестивою сім'єю, Клавдій з усіма своїми родичами прийняв хрещення. Дізнавшись про те, що ціла сім'я родичів імператора прийняла християнство, Діоклетіан наказав вигнати їх з Риму. Незабаром мучеників піддали мукам і смерті в Остії. Святу Сосанну забрали до палацу. Імператриці було доручено умовити її скоритися волі Діоклетіана. Але імператриця сама була таємною християнкою і тільки підтримувала наміри мучениці про збереження невинності задля служіння Господу. Спостерігаючи непохитність Сосанни імператор віддав її в руки Максиміана. Останній вирішив силою збезчестити діву, але ангел Господній захистив її від такої долі. Після цього він зрозумів, що вона не зрадить своєї віри і обітниць, які вона дала перед Господом, Максиміан наказав убити святу. Мучениці мечем відтяли голову. Тіло Сосанни забрала імператриця і поховала її за християнським звичаєм. Через деякий час, на місці вбивства святої освятили церкву на згадку про подвиг її віри.

Тропар

Агница Твоя Иисусе Сосанна, зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и Тебе ищущи страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою, но яко жертву непорочную приими мя, с любовью пожершуюся Тебе: тоя молитвами, яко милостив, спаси души наша.

Відео дня

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.