1

24 серпня шанується пам'ять преподобного Іоанна Затворника (в миру Іван Крюков). Народився святий в 1795 році в місті Курську. З дитинства проявляв любов до справ благочестя. Його дитячі роки пройшли в наймах. У старшому віці він з примусу матері одружився, і тільки після смерті дружини в 1839 році Іоанн отримав можливість піти за покликом свого серця. Він відправився у Глинську пустинь і прийняв там чернечий постриг.

З перших днів приходу в монастир він відзначився надзвичайною старанністю в молитві. Старанність його проявлялося і в монастирських трудах – незабаром він був призначений економом обителі.

З відновленням Святогорського Успенського монастиря в 1844 році частина братії Глинського монастиря перейшла на проживання відновлювану обитель. У числі цієї братії був і святий Іоанн. Працюючи на розчищенні печер, преподобний полюбив одну з крейдяних келій. У 1850 році, з благословення настоятеля він іде у затвор в цій келії. А ще через два роки святий був пострижений у схиму. В затворі святий прожив 17 років. За такий свій подвиг, святий сподобився у Господа благодатних дарувань.

Відео дня

Помер святий 24 серпня 1867 року, мирно віддавши свій дух Богу. Але Господь не перестав посилати свої благодатні дари і після смерті святого. На могилі преподобного почали відбуватися чудеса і зцілення.

24 серпня 1995 преподобний Іоанн Затворник Святогірський був канонізований Українською Православною Церквою у лиці святих. Всечесна глава його благоговійно зберігається в Свято-Успенському соборі Святогірської обителі.

Тропарь

В пустыню Святых Гор прешел еси, мира красоту оставив и крест взем, последовал еси Христу, отче наш Иоанне, пощением, бдением и тяжкими веригами в затворе подвизался еси, души недужных, приходящих к тебе верою исцеляеши, и Обители твоея украшение являешися, темже со Ангелы срадуется, преподобне, дух твой.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.