1

Преподобний Феодор, князь Острозький був одним з нащадків князя Данила Галицького. Він жив ​​у першій половині шістнадцятого століття і вирізнявся ревнощами до захисту Православ'я. В цей час велике князівство Литовське знаходилося у впертій боротьбі з Польщею. Вітовт, двоюрідний брат польського короля, побоюючись, щоб митрополити всієї Русі, що жили з часів Петра постійно в Москві, своїм впливом не встановили братньої одностайності між Литовсько-Руською та Московськими землями, яка була небезпечна для Литовського правління, поспішив встановити для своїх земель митрополію, окрему від Московської.

Ще більше він старався перервати будь-який політичний зв'язок Литовського князівства з короною Польською. По смерті його, Свидригайло, рідний брат Ягайлла, наслідував його прикладу. Для Православ'я було корисним не мати ніякої залежності від Польщі, тому і Феодор, князь Острозький, допомагав Свидригайлу проти Польщі, і вельми прославився в цій боротьбі. Посиливши свої дружини найманими татарами, Феодор мужньо діяв проти Жигмонта Кейстуговіча, якого Польща протиставила Свидригайлу.

У 1432 році він опанував замок Смотрич в Поділлі і підпорядкував Свидригайловій владі Луцьк, головне з міст Волинських. Слідом за тим розбив він наголову і взяв у полон Бучацького, старосту Кам'янецької фортеці, і спустошив околиці Бреста Литовського. Передавши княжий престол і славу синові своєму Василю, Феодор, за переказом короткого рукописного життєпису, прийняв в Печерському монастирі святе чернецтво і, усередині трудився заради свого Спасіння і прикрасив душу свою усіма чеснотами.

Відео дня

1638 року ієромонах Афанасій Кальнофійскій свідчив, що преподобний Феодор «відкрито спочиває в Феодосієвій печері в цілому тілі».

Тропарь

Преобразил еси земнаго княжения славу во иночества образ смиренный, и вместо врагов видимых на невидимыя ополчился еси, и, обою победитель красен являяся, един от чудотворец Печерских показался еси; темже и нам ревности Божия дар испроси, братолюбием сердца наша просвети и ко спасению вечному стези наша, Феодоре блаженне, направи.