1

Мученики Іуліана, Маркіян, Іоанн, Яків, Олексій, Димитрій, Фотій (Фока), Петро, Леонтій і Марія патриціянка, постраждали в Константинополі під час гоніння від іконоборця Льва Ісаврянина, коли деяким уявилося, що поклоніння іконам є ідолопоклонство.

Ікони виносили з храмів і будинків і знищували, а шанувальників ікон відправляли на заслання або віддавли на муки і смерть. Коли в цей час єретики-іконоборці за царським наказом хотіли знищити образ Спасителя, якийо стояв над так званими Мідними воротами, і один з воїнів пішов по сходах до ікони, то багато православних чоловіків і жінок, підійшовши до сходів, зіштовхнули її разом з воїном.

Цар наказав вивести військо проти них, і тут було вбито багато народу. Наділених же начальницькою владою з православних: Іуліана, Маркіяна та інших, схопили, били палицями і посадили до темниці.

Відео дня

Близько трьох місяців морили їх у в'язниці, щодня даючи їм по п'ятсот ударів. Потім палили їх обличчя розпеченим залізом і вбили мечем.

Разом з ними ​​була вбита патриціянка, тобто знатна жінка, Марія. Тіла святих мучеників були кинуті в море, але православні вийняли їх звідти і поховали.

Через 139 років мощі були знайдені нетлінними.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.