1

Священномученик Сергій був уродженцем Чорнобильщини. У 1907 році прийняв священний сан в Києво-Печерській Лаврі і був направлений проходити служіння в рідне місто Чорнобиль.

Віруючі любили свого пастиря, доброго і ревносного, який заслужив повагу серед людей. У 1933 році був заарештований за безпідставним звинуваченням і три роки відбував покарання у в'язниці.

По звільненні в 1937 році був призначений настоятелем Іллінського храму в Чорнобилі. У тому ж році йому знову було пред'явлено низку звинувачень, одне з яких полягало в тому, що батюшка просив не закривати православні храми.

Відео дня

Влада обіцяла відпустити його, якщо напередодні Великодня він скаже прихожанам, щоб вони не вірили в Бога. На Великдень батюшка вийшов до пастви зі словами: "Христос Воскрес!" і освятив пасхальні куличі. Після цього він був знову заарештований. Його мучили, вимагаючи зректися Бога, але отець Сергій терпляче переніс всі скорботи і страждання. Був розстріляний 21 серпня 1937. Місце його поховання на початок XXI століття було невідомо.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 червня 2011 року він був зарахований до лику місцешанованих святих Київської єпархії як священномученик Сергій Чорнобильський. Днем його пам'яті був встановлений день мученицької кончини.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.