1

Мученик Раждена жив у п'ятому столітті. Він був персом і сповідував зороастризм, релігію, прихильники якої поклонялися вогню. Його ім'я означає "світило віри".

Ражден походив із знатної родини, служив при царському дворі. Багато років він був наставником перської принцеси. Коли та стала дружиною грузинського царя Вахтанга Великого, Ражден переселився до Грузії.

Цар оцінив розум і таланти придворного і зробив його своїм радником. А придворні і народ полюбили перса за простоту і добродушність. З часом він глибше вивчив християнство і прийняв хрещення.

Відео дня

Мир в країні порушив новий перський цар. Він почав війну з Грузією. Ражден став на чолі оборони. Він віддано захищав свою нову батьківщину і нову віру. Персам вдалося схопити воєначальника. Раждена намагалися змусити відректися від Христа, спочатку вмовляннями, а потім - тортурами. Але той залишався непохитним.

Перський цар з повагою ставився до колишніх заслуг вельможі. Він дозволив йому перед стратою з'їздити до сім'ї, так як знав, що Ражден стримає своє слово і повернеться. Потай цар сподівався, що побачення з рідними зломить волю святого. Але християнин повернувся з твердим наміром пройти шлях мученика до кінця. Його розіп'яли на хресті разом з чотирма розбійниками. Мощі святого покояться поблизу міста Цхінвалі.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.