1

Олександр Олексійович Потапов народився 15 лютого 1855 року в місті Москві в старовинній купецькій сім'ї. Закінчив повітове училище, а потім займався торгівлею, служив у Калузі.

Він прагнув духовного життя з юних років, але мати не відпускала його до монастиря.

Після її смерті, в 1885 році, тридцятирічним чоловіком, він прийшов до Оптиної пустині. Незабаром послушника Олександра благословили бути келейником у преподобного старця Амвросія. І вже тоді відкрився у преподобного Анатолія чудесний дар любові, співчуття і прозорливості.

Відео дня

У 1906 році він був висвячений в сан ієромонаха і майже одночасно був призначений духівником Казанської Амвросіївської жіночої пустині в Шамордіне, і виконував це служіння до самої своєї смерті.

У преподобного Анатолія була можливість покинути Оптину пустинь, але він категорично відмовився, твердо вирішивши залишатися в монастирі «поки не поженуть».

Після першого арешту повернувся старець в свою обитель ледве живий, але зі світлою посмішкою і подякою Господу.

У 1922 році за старцем прийшли, щоб заарештувати вдруге. Він не противився, але попросив прийти за ним наступного дня, давши час «підготуватися». Конвоїри бачили похилий вік преподобного і поступилися. Всю ніч преподобний Анатолій провів у молитві, а на ранок келейник знайшов його уклінним і без дихання.

Мощі преподобного Анатолія Оптинського були відкриті 10 липня 1998 і в даний час перебувають в храмі-усипальниці на честь Володимирської ікони Божої Матері. 

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.