1

Пам'ять святої мучениці Феодотии і її чад свята церква звершує 11 серпня. Святі мученики постраждали в IV столітті, під час Діоклетиановых гонінь на християн.

Мучениця Феодотія була родом з міста Нікеї Вифінської. Будучи ще молодою, вона овдовіла і залишилася сама з трьома малолітніми дітьми. Вона проводила благочестивий спосіб життя і виховувала своїх дітей у християнській вірі.

Вона була добре знайома зі святою Анастасією Узорішительницею, з якою вони були дуже добрими приятельками. Коли почалися гоніння їх обох заарештували. На суді святу Феодотію побачив один сановник - Левкадій.

Відео дня

Його полонила її краса, і він вирішив взяти її в свій будинок, з наміром одружитися на ній. Перебуваючи вдома у Левкадія свята Феоотія продовжувала зберігати себе в чистоті та благочесті. Вона не піддавалася ані ласки, ані погрозам язичника.

Розгніваний непохитністю святий, Левкадій відіслав її з дітьми у Віфінію, до начальника області Никитиї. Коли на допиті суддя став погрожувати Феодотії муками, її старший син - Евод, сказав, що християни більше бояться бути залишеними Богом, ніж мук на землі.

Хлопчика почали жорстоко бити на очах у матері, і він віддав свого духа у руки Господа. Після цього святу Феодотію хотіли віддати на поталу, але Господь цього не допустив - ангел перегородив дорогу нечестивцю і не дав заподіяти святій ніякої шкоди. Приписуючи це диво волхвуванню, суддя засудив святу разом з дітьми до спалення на вогнищі.

Тропар

Мученицы Твой, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего: имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.