1

10 серпня Православна церква молитовно вшановує пам'ять святих апостолів від 70: Прохора, Никанора, Тимона та Пармена, які були першими дияконами в християнській церкві.

Згадки про них є в Святому Письмі (Діян. 6,1-6). Книга Діянь Апостольських розповідає про встановлення в Єрусалимі перших семи дияконів, в число яких вони входили, для служіння ближнім і здійснення справ милостині.

Незважаючи на те, що всі вони померли в різний час і в різних місцях Православна Церква звершує їх пам'ять соборно - 10 серпня.

Відео дня

Святий Прохор спочатку б супутником апостола Петра і саме ним був поставлений єпископом Никомідії. Після Успіння Божої Матері святий був зі святим апостолом Іоанном Богословом, разом з яким побував на острові Патмос. Після повернення в Никомиідію він продовжив свої турботи про становлення церкви. Святий Прохор прийняв мученицьку кончину в місті Антіохії.

Святий Никанор мученицьки постраждав у перший день відкритих гонінь на християн разом з багатьма іншими віруючими, в той же день, коли був убитий і святий первомученик архидиякон Стефан.

Святий Тимон був поставлений єпископом міста Басторіі в Аравії. Постраждав від рук юдеїв і язичників за проповідь віри Христової. Його кинули в піч, але благодать Божа зберегла його від вогню і він вийшов звідти неушкодженим. За переданням Римської Церкви його розіп'яли на хресті вниз головою.

Святий Пармен проповідував християнство в Македонії. Помер від хвороби. Існує також думка, що святий постраждав в останній рік гонінь імператора Траяна (98-117).

Кондак

Диакони честнии, и самовидцы Слова, и сосуди избраннии явистеся веры, Никанор, Прохор, Пармен и Тимон, славнии, темже днесь священную память вашу празднуем, в веселии сердца вас ублажающе.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.