1

За походженням слов'янин, був учнем св. рівноапостольних Мефодія (+ 885 р .; пам'ять 11/24 травня) і Кирила (+ 869 р .; пам'ять 11/24 травня) і допомагав святим братам у справі освіти слов'янського народу і в їх боротьбі за чистоту Православ'я в Моравії.

Після вигнання з Моравії слов'янські сповідники свв. Ангеляр, Климент і Наум прибули до Болгарії, де їх зустріли з шаною і просили ввести богослужіння слов'янською мовою. Просвітителі відразу ж приступили до вивчення слов'янських книг, зібраних болгарською знаттю.

Незабаром св. Ангеляр помер, а св. Климент отримав призначення вчителювати в Кутмічівіці - області в південно-західної Македонії. У Східній Церкві на посаду вчителя обиралася людина гідна, відомий своїм благочестивим життям і та що володіла  даром слова. Св. Климент ще в Моравії був в чині тих, що «стояли на ступені вчителів».

Відео дня

У Болгарії св. Климент працював на посаді вчителя до 893 р. Він організував в першу чергу школу при княжому дворі, що досягла високого рівня за царювання Симеона, а в південно-західній Македонії створив школи окремо для дорослих і дітей. Св. Климент навчав дітей грамоті. Загальна кількість його учнів була величезною: тільки обраних, що належали до кліру, відомо 3500 чоловік. В 893 р. св. Климент був зведений в сан єпископа Дремвіци або Велице, а його місце зайняв св. Наум.

Святитель Климент першим з болгарських ієрархів став служити, проповідувати і писати слов'янською мовою. Трудився святитель на славу Божу до глибокої старості, виконуючи і єпископське служіння, і продовжуючи перекладацьку діяльність. Він мирно відійшов до Господа в 916 році.  Тіло святителя було поховано у заснованому ним Охридському Пантелеймонівському монастирі.

Святитель Климент вважається першим слов'янським письменником. Він не тільки продовжив перекладацьку справу, почату свв. Кирилом і Мефодієм, але і залишив свої письменницькі праці - перші зразки слов'янської духовної літератури.

Тропар

Словесы наставил еси языки в веру Христову, делы же возвысил еси себе к Божественней жизни, святителю Клименте равноапостольне, чудесы сияя приступающим к тебе верно и знаменьми озаряя Церковь преславно, сего ради честную твою память славим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.