1

Народився і жив в XIV столітті в Новгороді. З юності блаженний проводив добродійне життя: ретельно відвідував храм Божий, любив піст і молитву. Не бажаючи людської слави, святий прийняв на себе подвиг юродства заради Христа і в лахмітті бігав по місту, терплячи побої і глузування.

В цей час на іншій стороні річки Волхова подвизався другий блаженний - Феодор, Христа ради юродивий (пам'ять 19 Січня / 1 лютого). Ці два святих чоловіка представлялися непримиренними ворогами і тим самим зображували новгородцям їх міжусобиці.

Раз, наздоганяючи свого уявного противника, блаженний Микола пішов по річці, як по суші, і кинув в блаженного Феодора качан капусти, від чого і названий був Кочановим. Господь прославив Свого угодника даром прозорливості і чудотворення. Помер святий Микола 27 липня 1392 року.

Відео дня

Тропар

Терпением своим и мужеством Христа ради во юродство претворився, блаженне Николае, худость ризную имея, тягость вара дневнаго понесл еси/ и мразы зимныя терпел еси.И ныне, в Вышних Троице предстоя, нам, приходящим с верою к ране мощей твоих,исцеление подаеши, твое успение честно славящим, и молиши Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.