1

Ієросхимонах отець Феодосій Єрусалимський народився в Пермській губернії в селянській багатодітній сім'ї в 1841 році.

Після того, як він трирічним немовлям відправився на Афон, він прожив святе життя в служінні Богу та Пречистій Матері Божій.

Прослуживши 60 років у Єрусалимі священикам при Гробі Господньому в Храмі Воскресіння Христового, старець вирушив на Святу гору Афон, де також багато потрудився на славу Божу, зокрема ігуменом монастиря Положення Пояса Богоматері, що мав своє обійстя в Царгороді.

Відео дня

Знову відвідавши Єрусалим і прийнявши тут велику схиму, святий Феодосій повертається в 1906 році до Росії.

Тут, в країні, яка після жовтня 1917 року стала богоборчою, тобто стала противитися Господу і Його заповідям, отець Феодосій прийняв подвиг юродства, здійснив безліч дивовижних справ і 108-річним старцем, удостоєним честі бути похованим Ангелами, спочив у Бозі. Нині вшановується як місцевошанований північнокавказький святий.

Тропар 

От юности Христа возлюбил еси, блаженне, и Его ради на Святой Афон и ко Гробу Господню удалился еси, и тамо благодатию и даром чудес обогатився, в страну Российскую к людем своим возвратился еси. Народы Кавказа в годину гонений молитвами, подвигом юродства и чудесы многими во Православии укрепивый, преподобне отче Феодосие, моли Христа Бога, да укрепит Господь люди, зде живущия, во Православии, и оградит землю нашу миром, и спасет всех, яко милосерд.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.