1

Преподобному Макарію Жовтоводському моляться про захист від навали іноплеменних і від насильства іновірних.

Преподобний Макарій Унженський і Жовтоводський народився в 1349 році в Нижньому Новгороді. У віці 12 років він прийняв чернецтво у Вознесенському Печерському монастирі, а потім, з благословення настоятеля обителі святого Діонісія, оселився на березі річки Лух, спорудивши там церкву в ім'я Богоявлення Господнього і створивши монастир.

Згодом преподобний Макарій переселився на берег річки Волги, де поблизу озера Жовті Води заснував обитель в Ім'я Живоначальної Трійці. 1439 року Жовтоводський монастир був зруйнований татарами; після цього преподобний Макарій вирушив на річку Унжу, де заснував свій третій монастир.

Відео дня

1444 року угодник Божий мирно відійшов до Господа і був похований в стінах обителі, яка згодом стала іменуватися Свято-Троїцьким Макарієво-Унженським монастирем і була однією з найбільш шанованих святинь костромської землі. У 1778 році слобода, що існувала поблизу монастиря з XV століття, була перетворена в місто Макарієв. 

Наприкінці 1929 року обитель преподобного Макарія піддалася закриттю і перебувала з того часу в запустінні. Святі мощі угодника Божого, вилучені з монастиря, перебували в музеї м. Юрьєвца; повернення їх Церкві відбулося лише в 1990 році. З 1993 року обитель преподобного Макарія відновлена ​​як жіночий монастир.

Тропар

Богомудрый Желтоводския обители первоздателю, Богом поставленный монашескаго жития столпе, благописанный досточуднаго постничества образе, Богозданный Духа Святаго сосуде, златозарное Русския земли светило всесветлое, молим тя, отче Макарие, светозарною молитв твоих лучею разрешай мрачных страстей наших облак.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.