1

Свята Олімпіада була дияконисою, тобто служницею, що знаходиться при храмі для хрещення жінок, піклування про хворих. Народилася вона в Константинополі. Втратила батьків майже в підлітковому віці. Вийшла заміж за князя, який служив при дворі Феодосія, який був розпусною людиною, і через два роки овдовіла і вирішила залишитися вдовою.

Імператор Феодосій примушував її вийти заміж за свого родича Елпідія, але Олімпіада писала імператору: «Якби Бог судив мені жити в заміжжі, то не взяв би у мене чоловіка, якого я любила».

Тоді ображений відмовою Феодосій пояснив цю відмову навіюваннями священиків, котрі жадали її маєтку, і наказав взяти маєток в опіку до тридцятирічного її віку.

Відео дня

Але Олімпіада просила самого імператора, щоб він наказав вжити її маєток на справи благодійності, і писала: «Цим ти позбавиш мене від небезпеки злочинного марнославства, яке дуже часто супроводжує благодійність».

Імператор скасував своє розпорядження, і Олімпіада сама почала вживати маєток на церкви, монастирі, странноприймальні будинки, темниці, місця заслання і на існування всім бідним і незаможним, яких вона бачила. Сама ж вела життя скромне, відмовилася від усіх задоволень світу, більшу частину часу віддавала молитві.

Константинопольський єпископ Нектарій прийняв її в число діаконисою і зробив навіть своєї радницею в справах Церкви. Ту ж довіру надавав їй після Нектарія св. Златоуст. Олімпіада же служила Златоусту як батькові. Св. Олімпіаді довелося потерпіти багато наклепів, позбавлень і гонінь. Вороги св. Іоанна Златоуста були і її ворогами. На неї вчинили наклеп в підпалі Софійського храму і вигнали зі столиці.

Довго скиталась свята, не знаючи, де прихилити голову. Маєток її і продавали, і грабували. Останні дні життя вона провела в обителі, ставши настоятелькою. Але злі люди не переставали переслідувати її і тут.

Померла св. Олімпіада в 410 році. Вона заповідала кинути труну з її тілом в море. Хвилі ж прибили труну до берега, з протилежного боку Константинополя. Жителі цього місця поховали тіло в церкви св. Фоми. Через два з половиною століття чудотворні мощі св. Олімпіади перенесені були в заснований нею за життя монастир.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.