1

Священномученик Костянтин Меркушинський народився в 1896 році в сім'ї диякона Успенської церкви в Єкатеринбурзі Стефана Богоявленського.

У десятирічному віці він був відданий на навчання в Єкатеринбурзьке духовне училище. У 1911 році, закінчивши курс училища, Костянтин був переведений в 1 клас Пермської семінарії.

Навесні 1917 року навчання Костянтина підійшло до кінця, і до цього часу він вже був висвячений в сан пресвітера і призначений на місце служіння при церкві Архистратига Михаїла села Меркушино (або Меркушинське), Верхотурського повіту.

Відео дня

У неспокійний час розпочалося служіння о. Костянтина. У 1918 році в Верхотурському повіті вівся серйозний опір встановленому режиму, було організовано повстання проти радянської влади. Після придушення бунту по всьому Верхотурському повіту пройшла хвиля розправ. У тому числі в с. Меркушино був здійснений «показовий» (за словами місцевих жителів) розстріл священика і старости храму. Коли їх вели з церкви до місця страти, за сільське кладовище, о. Костянтин йшов і всю дорогу сам себе відспівував. Їх змусили рити собі могилу, а потім на очах у насильно зібраних сельчан розстріляли.

У метричній книзі церкви села Меркушіно 17 липня з'являється запис про те, що «місцевої церкви священик Костянтин Стефанов Богоявленський відспіваний і похований в церковній огорожі. Причина смерті - «розстріл». Вказано і день смерті - 14 липня, в графі «роки померлого» стоїть цифра «22».

У травні 2001 року здійснена повторна закладка Михайло-Архангельської церкви на збереженому фундаменті. А через рік після закладки, 31 травня 2002 року за проведенні будівельних робіт були знайдені нетлінні останки невідомого священика. Тут же було знайдено невелике Євангеліє в металевому окладі надруковане в Московській синодальної друкарні в 1893 році. На першій сторінці стояв напис: «4 / V 17г. г. Пермь »,« Свящ. Константин Богоявленский».

Через півтора місяці після знайдення мощей, священик Костянтин був канонізований у лику святих.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.