Взбранной Воеводе и теплей Заступнице Церкви Православной,  благодарственное пение приносим Ти Владычице Богородице.           Акафист иконе

За архівними даними Єлисаветградська ікона згадується з початку XIX століття. Вона перебувала в кафедральному соборі міста Єлисаветграда (нині місто Кіровоград) до 1922 року.

Після Великої Вітчизняної війни собор, побудований в 1832 році, був зруйнований, і на його місці зведено будівлю обкому, тоді ікона загубилася.

У 1995 році в Харкові було знайдено рукопис акафіста Єлисаветградській іконі, написаний в 20-х роках минулого століття Священномучеником Онуфрієм (Гагалюком), єпископом Єлисаветградським.

Відео дня

Роком пізніше в церковних архівах Санкт-Петербурга знайшовся чорно-білий малюнок ікони, по ньому і був відтворений образ.

На початку 2002 року в Кіровограді було прийнято рішення про відновлення шанування цього образу як старовинної міської святині.

Тропарь Пресвятой Богородице, глас 4

К Богородице прилежно ныне притецем, грешнии и смиреннии, и припадем, в покаянии зовуще из глубины души  Владычице, помози на ны милосердовавши, потщися, погибаем от множества прегрешений, не отврати Твоя рабы тщи, Тя бо и едину надежду имамы.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.