Стефан Савваит

Преподобний Стефан Савваїт народився в 725 році. Він був племінником одного з найосвіченіших людей того часу, відомого захисника православ'я і богослова - преподобного Іоанна Дамаскіна.

У десятирічному віці Стефан потрапив до монастиря, в якому подвизався його дядько. Святий Іоанн узяв племінника до себе та став його вчителем і духовним наставником.

Він навчив свого вихованця різним наукам і передав йому багатий духовний досвід. Але головне, що під час послуху у свого духівника, преподобний Стефан навчився внутрішнього духовного життя.

Відео дня

Досягнувши зрілого віку святий почав допомагати преподобному Іоанну вести полеміку з єретиками, писати церковні піснеспіви і канони.

Він докладно вивчив історію обителі преподобного Сави Освяченого і всіляко наслідував його, за що і був прозваний Савваїтом. З часом святий Стефан сподобився у Господа дару прозорливості і чудотворінь.

Шлях свого земного життя він закінчив у квітні 794 року, незадовго до цього передбачивши день своєї смерті.

ТРОПАРЬ ПРЕПОДОБНОМУ СТЕФАНУ САВВАИТУ, ТВОРЦУ КАНОНОВ

Глас 5

Воздержанием житие украси и страсти умертвив, посрамил еси вражия прилоги, отче Стефане, и преложися к Богу, чудотворец показася, в вечней славе со Ангелы ликуя, с ними же моли помиловати души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.