1

Архангел Гавриїл, так само, як і архангел Михаїл, вважається архистратигом небесного воїнства, і одним з вищих в ангельської ієрархії. Ім'я цього святого ангела в буквальному перекладі означає «Всевишній - сила моя». В православній традиції він шанується віруючими, як той, хто відкриває людям Божественні знання і приносить добрі звістки.

У біблійній історії ми бачимо причини появи такого вшанування. Ще в Старому Завіті архангел відкривав пророку Даниїлу таємниці майбутнього (Дан. 8, 16). Він з'явився в храмі праведному Захарії, батьку Іоанна Хрестителя, з доброю новиною, що у нього з'явитися син, який буде великим перед лицем Бога (Лк. 1, 13-17).

Але все ж найбільшою заслугою архангела, є те, що він приніс Діві Марії звістку про швидке народження від Неї Спасителя роду людського - Господа Ісуса Христа. Ця подія відзначається в православній церкві як одне з дванадцяти найбільших свят і святкується рівно за дев'ять місяців до Різдва Христового - 7 квітня. А наступного дня після свята, так само, як і в сьогоднішній день, церква згадує пам'ять великого благовісника - архангела Гавриїла.

Відео дня

Церковне передання зберегло ще не одну історію про архангела Гавриїла, його чудеса і допомогу людям.

На іконах, за традицією, в руках ангела малюється лілія, розквітла гілка або запалений ліхтар, як символ тієї доброї новини яку він приносить.

Тропарь Архангелу Гавриилу, глас 4:

Небесных воинств архистратиже, молим тя присно мы недостойнии, да твоими молитвами оградиши нас кровом крил невещественныя твоея славы, сохраняя нас припадающих прилежно и вопиющих: от бед избави нас, яко чиноначальник вышних сил.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.